Mesto chce do konca augusta vybudovať na Sekčove 500 parkovacích miest

09.02.2010 Prešov

Prešov 9. februára (TASR) – Mesto Prešov plánuje do konca augusta tohto roka vybudovať 500 parkovacích miest na sídlisku Sekčov.
Povedal to dnes primátor Pavel Hagyari počas prezentácie výsledkov prieskumu, ktorý na objednávku radnice realizovala česká spoločnosť M. O. Z. Consult, s.r.o.
Podľa jej konateľa Petra Horského z výsledkov prieskumu vyplýva, že v časti sídliska ohraničenej ulicami Šrobárova a Sibírska chýba asi 600 miest na parkovanie. V dlhodobom horizonte by ich však na základe prognóz mohlo chýbať až 1715. Súčasťou dokumentácie je aj niekoľko návrhov, ktoré by v najbližšom čase, ale aj v nasledujúcich rokoch mohli nepriaznivý stav riešiť. Asi 150 miest by mohlo vzniknúť úpravou profilov komunikácií a približne rovnaký počet na ploche pri otočke trolejbusu na Sibírskej ulici. Spoločnosť vytypovala aj ďalšie plochy pre 185 vozidiel.
Primátor Prešova pre TASR povedal, že je to náročný projekt a nevie o tom, že by sa podobné riešenie na Slovensku realizovalo. \"Ide o vytvorenie 1700 nových parkovacích miest s tým, že 500 miest by sme mohli vytvoriť do konca leta. Tým by sme vlastne vyriešili problém parkovania na Sekčove, prechodne a súčasne v priebehu dvoch troch rokov by sa mohla začať a ukončiť výstavba aj parkovacích domov, \" dodal primátor.
Na financovanie výstavby spomínaných 500 parkovacích miest, ktorá by stála odhadom 330.000 eur, sú podľa primátora dve možnosti. Jednou z nich je, aby náklady znášalo mesto, o tom však bude musieť rozhodnúť zastupiteľstvo. V prípade, že by takýto spôsob nemal dostatočnú podporu alebo nebude dostatok financií, plánuje radnica pripraviť verejnú súťaž pre súkromných investorov.
Tento spôsob riešenia problému s parkovaním v teréne prostredníctvom súkromného sektora by však so sebou priniesol aj platby za služby. \"Pokiaľ sme zisťovali záujem súkromných investorov vedia postaviť parkovacie plochy, ktoré by stáli asi jedno euro na deň, \" povedal Hagyari. Dodal, že parkovanie na súčasných plochách pri obytných blokoch by bolo zdarma tak ako doteraz.
Mesto uvažuje o spoplatnení parkovania pre právnické osoby. Pre tých by mohli slúžiť parkovacie domy. Spoločnosť M. O. Z. Consult vytypovala na Sekčove lokality na Šrobárovej a Exnárovej ulici, ktoré by boli vhodné na výstavbu takýchto objektov a tie by zároveň mohli vytvoriť protihlukovú bariéru medzi hlavnou cestou a bytovkami. Horský uviedol, že výstavba takýchto objektov je skôr parketou pre súkromných investorov. Odhadol, že parkovanie v týchto domoch by mohlo stáť od 20 do 50 eur mesačne, cena sa však odvíja od celkovej investície spoločnosti s ohľadom na jej návratnosť.
Vedúca oddelenia dopravy MsÚ Adriana Compeľová pre TASR uviedla, že podobne ako v iných slovenských mestách aj v Prešove registrujú záujemcov o platené parkovanie, pretože mnohí chcú mať istotu voľného miesta v ktoromkoľvek čase.
 

Vyberte región